Jagoda Kamczacka – łatwy w uprawie krzew dający pyszne owoce

Różnorodne odmiany jagód uwielbia każdy z nas – chętnie spożywamy je solo, a także dodajemy do ciast oraz deserów. Marzeniem osób posiadających własny ogród lub przynajmniej niewielkich rozmiarów ogródek jest uprawa jagód we własnym zakresie. W tym celu warto zakupić krzewy jagody Kamczackiej, które są proste w utrzymaniu, a dodatkowo dają pyszne owoce.
Dodatek do ogrodu
Posiadanie własnego ogrodu daje ogromny potencjał, bowiem możemy w nich hodować różnorodne warzywa i owoce, które będą idealnym dopełnieniem naszej diety. Warto jednak zdecydować się na krzewy owoców, które są trudno dostępne w sklepach, dzięki czemu poznamy nowe smaki i rozpieścimy nasze podniebienia. Doskonałym wyborem będzie jagoda Kamczacka, którą można uprawiać zarówno w mniejszych powierzchniowo, jak i w naprawdę dużych ogródkach. Możemy zdecydować się na większą ilość krzewów jagody Kamczackiej, jeśli oczywiście posiadamy odpowiednio dużo miejsca. Z jednego krzewu możemy otrzymać aż 3,5 kg owoców, choć w sprzyjających latach waga zbiorów sięga aż do 5 kg!
Łatwa w uprawie
Jagoda Kamczacka to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na pielęgnację ogrodu, a z drugiej strony chcą się cieszyć smakiem świeżych warzyw i owoców w sezonie letnim. Otóż jagoda Kamczacka może zostać posadzona w zwykłej ziemi, na terenie nasłonecznionym. Jeden krzew nie zajmuje w ogrodzie zbyt wiele miejsca, co jest istotne dla tych, którzy dokładnie rozplanowują jego powierzchnię. Co ważne, jagoda Kamczacka doskonale rozwija się w polskich warunkach pogodowych, które nie zawsze są sprzyjające. Powinniśmy o tym pamiętać, wybierając rośliny do naszego ogrodu, gdyż nie każdy krzew będzie owocował, gdy wiosna i lato okażą się nie być dla nas zbyt łaskawe. Tymczasem krzewy jagody Kamczackiej owocują już w pierwszym roku po posadzeniu, a co więcej, ich żywotność wynosi aż 35 lat.
Pyszne owoce dla całej rodziny
W zdecydowanej większości przypadków owoce i warzywa uprawiamy w ogrodzie na potrzeby własne. Bardzo chętnie zbieramy je, gdy w końcu dojrzeją, a następnie spożywamy w różnych formach. Owoce jagody Kamczackiej mają charakterystyczny, słodko-kwaśny smak, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim członkom rodziny. Co więcej, są one bogate w witaminy i minerały, a także wspomagają pracę układu trawiennego. Dlatego też warto spożywać je solo, ewentualnie dodawać do ciast czy deserów. Zainteresowani mogą też przygotować z nich soki, dodać do wina domowej roboty czy zasuszyć, aby w porze zimowej ponownie móc się rozkoszować ich smakiem.