Gardenportal.pl

Dom i ogród

Uprawa pomidorów w ogrodzie i na balkonie. Choroby pomidorów: jak im zapobiegać?

uprawa pomidorów

Pomidory to warzywa chętnie uprawiane w ogrodach na balkonie. Ich dużą zaletą jest wysoka wartość odżywcza. Niestety każda uprawa narażona jest na porażenie chorobą. Na jakie choroby pomidorów należy uważać? Co robić, kiedy na liściach pojawią się plamki, zwiastujące ich wystąpienie? Przeczytaj nasz poradnik.

Uprawa pomidorów w warzywniaku i na balkonie

Pomidory to warzywa chętnie uprawiane zarówno w ogrodach, jak i na balkonie. Decydując się na ich uprawę w ogrodzie, warto wybrać dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru stanowisko, np. pod żywopłotem czy przy murze. Pomidory dobrze rosną na glebie o średniej zawartości próchnicy, o odczynie obojętnym do lekko kwaśnego.

Najpopularniejsze odmiany, które możesz uprawiać w gruncie to „Malinowy Olbrzym”, o dużych, mięsistych owocach, „Malinowy Henryka F1” o dużych owocach o malinowej barwie a także odmiany „Krakus”, „Jawor” i „Giant”.

Planujesz uprawę pomidorów na balkonie? To dobry pomysł tylko w przypadku, gdy twój balkon jest słoneczny. Nie może być położony od północnej strony lub osłonięty cieniem drzewa. Muszą się też na nim zmieścić co najmniej 5-litrowe pojemniki z otworami w dnie.

Do uprawy w pojemnikach na balkonie świetnie nadają się pomidory drobnoowocowe. Ich dużą zaletą jest wysoka wartość odżywcza. Na balkonie sprawdzi się również pomidor gruntowy „Goldene Königin”. To odmiana dająca obfite, żółte owoce i dorastająca do wysokości 100 cm.

Choroby pomidorów: jak sobie z nimi radzić?

Pomidory narażone są na występowanie wielu chorób. Najpopularniejsze choroby pomidorów to:

  • zaraza ziemniaczana,
  • mączniak prawdziwy pomidora,
  • szara pleśń,
  • brunatna plamistość pomidora,
  • antraknoza.

Co zrobić, aby im zapobiec? Warto pamiętać o regularnych opryskach warzyw. Zabiegi chemiczne są podstawową metodą ochrony pomidorów. Warzywa opryskuje się naprzemiennie co 7 dni preparatami naturalnymi.

Aby chronić warzywa przed chorobami, należy dbać też o staranny zbiór i niszczenie porażonych roślin. Nie wolno przenawozić ich azotem – sprzyja to wystąpieniu chorób. 

Wystąpieniu chorób może sprzyjać też nadmierne podlewanie. Powoduje ono ograniczenie oddychania i aktywności korzeni, co zaburza pobieranie i transportowanie wapnia do tworzących się owoców.

Jeśli masz nieco więcej czasu, możesz przygotować wywar z pokrzywy, skrzypu polnego, czosnku lub cebuli. Te preparaty chronią pomidory przed zarazą ziemniaczaną. Aby unikać tej choroby, nie sadź też pomidorów obok ziemniaków – to właśnie od nich najczęściej pomidory zarażają się zarazą ziemniaczaną.

Warto natomiast pomiędzy pomidorami uprawiać pietruszkę. Ma ona pozytywny wpływ na ich smak. Obok można również posadzić bazylię, która odstrasza od pomidorów szkodniki, takie jak mszyce, przędziorki czy mączlik szklarniowy.

Plamy na liściach pomidorów: co robić?

Plamy na liściach pomidorów są dość często obserwowanym objawem. Co robić, gdy zauważymy, że pojawiły się na warzywach?

Drobne, okrągłe białe plamki, którym towarzyszy biały, mączysty nalot oznaczają porażenie rośliny przez mączniaka prawdziwego pomidora. Po takich objawów, należy wykonać oprysk preparatem przeciwko tej chorobie.

Białe, nekrotyczne plamy na liściach pomidorów mogą wskazywać też na znacznie groźniejszą chorobę, jaką jest rak bakteryjny pomidora. W przypadku jej wystąpienia porażone rośliny trzeba usunąć w całości, wykopując je wraz z korzeniami, a następnie spalić. Pozostałe pomidory warto zapobiegawczo opryskać preparatami miedziowymi.

Plamy w kolorze żółtym, w miejscu których na spodniej stronie liści widać szaro-brązowy lub fioletowy nalot wskazują, że pomidory poraziła tzw. brunatna plamistość liści pomidora. Po zauważeniu plamek należy od razu przystąpić do opryskiwania roślin specjalnym środkiem, co 7-10 dni.

Żółtawe lub szarobrunatne plamy, na których pojawił się puszysty szary nalot grzyba świadczą o pojawieniu się na pomidorach szarej pleśni. Aby ograniczyć jej rozprzestrzenianie się na innych warzywach, trzeba usunąć porażone części roślin, jak i całe rośliny a następnie wykonać oprysk.