Przepis na proste wino z buraków
Boisz się, że kolejne twoje wino domowe nie będzie nadawało się do spożycia? Ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie czegoś prostego i sprawdzonego. Zaskakująco smaczne gorzkie różowe buraki. Oto przepis:
Najpierw pociąć 3kg najlepszych buraków (w moim przypadku potajemnie wykopać buraki z ogrodu sąsiada) i zagotować je w garze wypełnionym wodą do połowy. Gdy zaczną mięknąć, wyciągamy je starając nie zmienić ich w papkę. Powinno to zająć około 35-40 minut.
Podczas gdy buraki są zajęte gotowaniem i śmierdzeniem w twoim domu, dodaj 3kg cukru , 1 korzeń zmiażdżonego imbiru , sok z cytryny , 6 goździków i pozostałą wodę z garnka do dobrze wyczyszczonego i sterylnego wiadra.
Przecedzić ugotowane buraki przez muślinową szmatkę na wiadrze, a następnie wymieszać, aby rozpuścić cukier. Gdy mieszanina ostygnie, dodaj drożdże i składniki odżywcze, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu, mieszając każdego dnia.
Po trzech dniach będziesz musiał przecedzić mieszankę przez muślinową szmatkę do bańki na wino. Po oczyszczeniu przelać do ciemnych butelek. Ważne jest, aby próbować używać ciemnych lub nieprzezroczystych butelek i słoików fermentacyjnych, ponieważ wino z buraków zmieni kolor na brązowy, jeśli będzie wystawione na działanie promieni słonecznych.
Jeśli nie możesz zdobyć żadnych nieprzezroczystych butelek, zrób jak włóczęga na ławce w parku i owiń butelki w papierowe torby.
Takie wino powinno leżeć 6 miesięcy i jest zdatne do picia. Na zdrowie!