Gardenportal.pl

Dom i ogród

Dlaczego warto stosować garnki na indukcję?

garnki indukcyjne

Kuchenki indukcyjne stały się w ostatnim czasie bardzo popularne. Aby jednak móc z nich korzystać, konieczne jest używanie specjalnych garnków i patelni. Dlaczego? tego rodzaju kuchenki są wyposażone w aluminiową płytę, która jest umieszczona pomiędzy dwiema warstwami stali. Płyty te wytwarza się z chromowo-niklowej stali szlachetnej. Ich spód jest gruby, dzięki czemu dobrze rozprowadza ciepło. Oznacza to, że spód garnków również musi być nieco grubszy niż standardowo a gromadzona przez niego energia jest równomiernie rozprowadzana po całej powierzchni naczynia. Jakie są zatem zalety takiego rozwiązania?

Optymalna temperatura 

Osoby decydujące się na zakup kuchenki indukcyjnej robią to najczęściej ze względu na fakt, iż ma ona możliwość szybkiego dostosowania temperatury. Oznacza to, że użytkownik może zaoszczędzić znaczną ilość czasu podczas gotowania. Szybkie zwiększanie i zmniejszanie pola grzewczego gwarantuje optymalną temperaturę zaledwie w kilka sekund.

Ważne jest również to, że garnki na indukcję nie tracą ciepła. Jak to możliwe? Dzieje się tak dzięki przewodzeniu ciepła przez pole magnetyczne, dzięki czemu garnki te pochłaniają całą energię. To z kolei oznacza, że nagrzewają się one bardzo szybko i jednocześnie nie tracą uzyskanego ciepła.

Bezpieczeństwo

Zastosowanie kuchenki oraz garnków indukcyjnych niesie również ze sobą korzyści w obszarze bezpieczeństwa. Ciepło w tym przypadku jest przewodzone przez pole magnetyczne, dzięki czemu to właśnie garnki indukcyjne pochłaniają całą energię eliminując w ten sposób niebezpieczeństwo nagrzania uchwytów itp. To rozwiązanie gwarantuje również odejście od spalania gazu, który niewątpliwie stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia a niejednokrotnie nawet życia. 

Nowoczesny design i łatwe czyszczenie

Zarówno sama kuchenka, jak i garnki przeznaczone do użytkowania na niej, są niewątpliwie atrakcyjne pod względem estetycznym. Gładkie i błyszczące powierzchnie oraz ergonomiczne uchwyty to coś, co będzie się dobrze prezentowało w każdej kuchni. Ponadto, naczynia na indukcję posiadają całkowicie płaskie dno, dzięki czemu bardzo łatwo się je czyści. Do ich pielęgnacji nie jest konieczne używanie specjalistycznych środków. Doskonale sprawdzi się tutaj zwykły płyn do mycia naczyń, który znajdziemy w każdym sklepie. W przypadku garnków metalowych warto jednak pamiętać, aby po myciu dokładnie przetrzeć je miękką ściereczką. Po co? W ten sposób unikniemy brzydkich zacieków na powierzchni i a samo naczynie będzie lśniło i pozostanie takie na znacznie dłużej.