Gardenportal.pl

Dom i ogród

Nektaryna – dobra alternatywa dla brzoskiwni?

nektarynki

Chociaż owoce te różni wiele cech, między innymi smak i wygląd – część osób je myli. Można je spotkać na każdym targu warzywnym, zwłaszcza w okresie letnim. To istne bomby witaminowe – tak nazywane są przez wielu znawców nektarynki i brzoskwinie. Co różni te dwa owoce? Dlaczego są mylone przez niektóre osoby? I wreszcie które z nich są zdrowsze? O tym w poniższym artykule.

Bogaty skład i właściwości brzoskwiń

Brzoskwinia to niskokaloryczny owoc o bogatych właściwościach odżywczych i wielu drogocennych składnikach. Eksperci radzą, aby jeść je przez cały rok. Brzoskwinie mają w swoim składzie wiele cennych składników, które wspomagają pracę całego organizmu. Aby dowiedzieć się, jak regularne spożywanie brzoskwini wpływa na zdrowie, należy przyjrzeć się im z bliska.

Do najbardziej cenionych składników brzoskwiń należą:

  • potas (ok. 200 mg/ 100 g),
  • wapń (ok. 10 mg/ 100 g),
  • magnez (ok. 8 mg/ 100 g),
  • żelazo (ok. 0,6 mg/ 100 g),
  • mangan (ok. 0,13 mg/ 100 g),
  • cynk (ok. 0,16 mg/ 100 g),
  • miedź (ok. 0,05 mg/ 100 g),
  • beta-karoten (ok. 595 µg/ 100 g),
  • witaminę E (ok. 0,96 g/100 g),
  • witaminę C (ok. 3 mg/ 100 g),
  • witaminy z grupy B.

Zawartość wyżej wymienionych składników wpływa na cechy prozdrowotne owoców. Jak twierdzą pracownicy Szkółki drzew i krzewów Karoliny Wyrzykowskiej, brzoskwinie to prawdziwe bomby witaminowe. Owoce te wspomagają organizm w walce z nowotworami, schorzeniami nerek i układu moczowego, zaparciami, anemią i cukrzycą. Są wybierane nie tylko ze względu na wartości odżywcze, ale także właściwości lecznicze dla skóry. Coraz częściej można spotkać kosmetyki produkowane na bazie brzoskwiń.

Czy warto zrezygnować z brzoskwiń na rzecz nektarynek?

Wiele osób ze względu na omszoną skórkę brzoskwiń, zastępuje je nektarynkami. Dzięki podobnym właściwościom i składowi, te dwa owoce można jeść na przemian lub stosować jako zamienniki. Nektarynki są odmianą brzoskwiń, dlatego charakteryzują się podobnych do nich składem i właściwościami. Ich jedzenie poleca się zwłaszcza osobom chorym na anemię i kobietom w ciąży. Duże stężenie żelaza i witaminy A pomaga uzupełnić ich braki w organizmie. Ponadto zawierają witaminę C, która ułatwia ich wchłanianie.

Nektarynki to owoce niskokaloryczne, dlatego są obecne w codziennej diecie osób dbających o linię. W 100 gramach owocu znajduje się zaledwie 44 kcal. Duża zawartość wody działa moczopędnie, pozwalając pozbyć się toksyn i płynów z organizmu. Miąższ nektaryny jest dużo bardziej zwarty niż brzoskwini, dlatego lepiej daje się oddzielić od pestki. Nektaryny można jeść na surowo lub dodać do deseru.