Gardenportal.pl

Dom i ogród

Sadzenie i pielęgnacja borówki amerykańskiej

borówka amerykańska

Najpopularniejsza odmiana borówki amerykańskiej została wyhodowana w 1989 roku w USA. Autorem odmiany był słynny hodowca Arlen Draper. Do prac nad odmianą wykorzystano wysokie krzewy borówki rosnącej na bagnistych terenach Ameryki Północnej.

Opis krzewu

Borówka to wieloletni krzew liściasty. System korzeniowy jest włóknisty i rozgałęziony, sięgający nawet na głębokość 40 cm. Krzewy borówki amerykańskiej mają wysokość do 1,2 metra. Posiadają silne gałęzie o średnicy 2,5-3 cm. Same liście są proste, eliptyczne. Pod koniec sierpnia liście krzewu zaczynają zmieniać kolor. Pod koniec września krzew jest pokryty liśćmi bordo. Owoce są jasnoniebieskie i okrągłe. Jagody są średniej wielkości, o średnicy 15-18 mm, o wadze do 2,1 g. Sok nie ma wyraźnego koloru. Miąższ zawiera wiele nasion. Owoce odmiany Bluegold są słodko-kwaśne w smaku. Zawartość cukru to 9,6%.

Główne zalety

Borówki są stosunkowo odporne na suszę. Odmiana jest bardzo odporna na zimowe przymrozki. Krzewy wytrzymują temperatury nawet do -29 ° С. Wiosną krzew szybko się odnawia. Zamrażanie nie wpływa na wzrost i plon krzewów. Jagody dobrze znoszą transport ze względu na gęstą skórkę. Można je przechowywać i transportować w niskich temperaturach. Przestrzegając zasad sadzenia i pielęgnacji sadzonki borówki amerykańskiej, które oferuje na przykład sklep ogrodniczy internetowy DomiSad, dadzą obfite zbiory. Odmiana jest polecana dla początkujących ogrodników.

Okres kwitnienia i okres dojrzewania

Borówka zaczyna kwitnąć w pierwszej dekadzie czerwca i kończy pod koniec miesiąca. Odmiana owocuje w okresie środkowym lub późnym, w zależności od regionu uprawy. Jagody dojrzewają na początku sierpnia. Pierwsze zbiory są dostępne 4 lata po posadzeniu. Regularne owocowanie zaczyna się w wieku 6 lat. Z jednego krzewu borówki zbiera się od 4,5 do 7 kg jagód. Jagody świeże są używane m.in. do dekoracji wyrobów cukierniczych, przyrządzania deserów i herbat witaminowych. Zebrane jagody są zamrażane lub suszone. Przygotowuje się z nich dżemy, soki, kompoty, dżemy, nadzienia do pieczenia. Zaleca się sadzenie uprawy na wiosnę. W okresie wegetacyjnym krzewy będą miały czas na przystosowanie się do nowego miejsca.

Wybór odpowiedniego miejsca

Borówka chętnie rośnie w dobrze oświetlonych miejscach osłoniętych od wiatru. Nie toleruje nadmiernej wilgoci, dlatego krzewy sadzi się na podwyższonym lub równym miejscu. Preferuje gleby kwaśne o pH 4,0 – 5,0. Do sadzenia przygotowuje się mieszankę gleby składającą się z torfu wysokiego, trocin, piasku i opadłych igieł. W ciężkich glebach gliniastych należy zainstalować warstwę drenażową. System korzeniowy nie powinien zawierać uszkodzeń, pleśni i innych wad. Przed sadzeniem korzenie borówki zanurza się w wodzie na 2 godziny. Sadzonka z zamkniętym systemem korzeniowym jest podlewana. Schemat sadzenia jest bardzo prosty:

• Wykop dziurę o średnicy 60 cm i głębokości 50 cm Pozostaw 1 m między krzakami.

• Na dno wysyp pokruszony kamień i przygotowaną mieszankę gleby.

• Posadź borówkę w ziemi.

• Sadzonkę obficie podlewamy i ściółkujemy korą, trocinami iglastymi lub torfem.